DJAB VASENSí

Lenglesú Vasensá, Lenglesú Bucket of Blood, the fierce old Vodú Loa Djab of deepest and oldest magickal secret (pwén) of the entire Vodú pantheon. A Tibetan would say tantric termas. Loa Lenglesú was once an African Monarch. He became a fierce Spirit, working with fire, a Djab. 99 red hot chili peppers, fire, hot burning spice. Fiery, wild, untamed.
He is transculturated with the Sacred Heart of Jesus of Roman Catholic iconography.
Lenglesú was a founding father of Haitian revolution being one of the Entities of the Bois Caiman ceremony. Among his many features Lenglesú rules upon struggle and fadigue, defends the rights, the properly earned, the merit. On the contrary His behaviour is violent against injustice. Lenglesú has many Avatars like all Loas. Vasensá or Bassin-Sang means “bucket of blood”. That power is the reason behind sacrifices. From the blood of Haitian revolutionary martyrs where spirit and blades defeated rifles and colonialists, to the kwi-migan or calabash of sacrifice concotion.
Even heart strokes and violence where blood is spilled. The “resón”.
Also a Loa of immense healing power.
An Haitian Wrathful Deity of Wisdom

About Manuel Congo

A renowned Palero, Babalawo, Ajarn and Hougan, Manuel Congo lives in rural Italy, where he spends most of his free time touring on his custom Harley Davidson. An avid ethnographer and noted expert on Italian witchcraft, Manuel has spent decades working for elite clients around the world, conducting investigations in locales as far-flung as Togo and Thailand. He enjoys rainy days, BBQ and blondes.

Leave a Comment